Deze website gebruikt cookies. Lees onze privacy beleid.

Akkoord

Hoe werkt het?

1
Vertel ons welke skills je zoekt
Skillseeker zorgt voor contact met de juiste experts.
2
Ontvang voorstellen van relevante aanbieders
Vergelijk aanbieders op kwaliteit, prijs en inhoud
3
Kies een aanbieder
Aan de slag. Veel plezier!

Pianoles - Handig om te weten

Piano leren spelen: dit moet je weten

Voordat je met je pianolessen gaat beginnen is het handig om een aantal dingen te weten, bijvoorbeeld hoe moeilijk het is om piano te leren spelen. Zoals hierboven al staat beschreven is piano niet moeilijk om te leren, maar dit verschilt natuurlijk per persoon en ligt vooral aan je eigen inzet en motivatie. De meeste leerlingen ervaren de piano echter als een vrij makkelijk instrument, waarop je na een paar maanden met een beetje oefening al een paar makkelijke liedjes op kunt spelen. Maar het hoogste niveau van het pianospelen bereik je niet snel, om echt op hoog niveau te kunnen spelen heb je wel een aantal jaren les nodig. De basis heb je echter vrij snel onder de knie.

Als je pianoles neemt zal je vrijwel altijd een piano of keyboard in huis moeten hebben om op te oefenen, maar voor tijdens je les heeft de leraar of muziekschool altijd een goede piano op locatie staan. Een goede beginnerspiano kost ongeveer 1000 euro, wel even een investering dus maar dan heb je wel goede kwaliteit waar je lang mee vooruit kunt. Als je dit toch te duur vind, kan je er ook voor kiezen om een keyboard te kopen: aan een redelijk keyboard ben je maar zo’n 150 euro kwijt. Bedenk wel dat een keyboard veel minder eigenschappen heeft dan de piano (denk aan pedalen etc) waardoor het oefenen wel iets lastiger wordt.

Een pianoles duurt gemiddeld een uur, maar bij de meeste aanbieders kan je er ook voor kiezen om een half uur of drie kwartier les te hebben. De meeste leerlingen hebben een keer in de week les, en om het instrument goed onder de knie te krijgen is het verstandig om in het begin elke dag een kwartier te oefenen. Bij de meeste muziekscholen wordt er groepsles en privéles aangeboden, maar bij de meeste particuliere leraren kan je alleen privéles krijgen. Het voordeel van privéles is dat je de techniek sneller leert en persoonlijke begeleiding krijgt, zodat je het instrument in je eigen tempo onder de knie krijgt. Het voordeel van groepsles is dat je niet alleen van je docent, maar ook van je medecursisten kan leren en samen met anderen piano kan spelen. Hoeveel een pianoles precies kost verschilt natuurlijk per aanbieder, maar in het algemeen zal dit zo’n 20 euro per uur kosten. Bij muziekscholen is dit wel iets duurder, en datzelfde geld voor privéles. Dit bedrag wordt meestal per jaar of halfjaar berekend.

Als laatste wil je natuurlijk weten hoeveel lessen je nodig hebt om een opvoering te kunnen geven voor je ouders, vrienden of kennissen. Bij een muziekschool worden opvoeringen meestal elk halfjaar georganiseerd (rond kerst en aan het eind van het cursusjaar). Na een halfjaar kan je dus behoorlijk wat liedjes spelen, en zal je na wat oefening de sterren van de hemel spelen!

Pianoles

Pianoles nemen is de ideale manier om de piano te leren kennen en de basis te leren zoals akkoorden, noten lezen en toonladders. De piano is een veelzijdig instrument waar je alle kanten mee op kan, en waar je zowel klassieke als moderne muziek op kunt spelen. Zowel beginnende pianisten als gevorderden hebben baat bij pianolessen, omdat er altijd nog meer skills te leren zijn op dit mooie instrument. Piano spelen is niet moeilijk om te leren, en levert veel plezier en ontspanning op. Piano’s worden meestal als ondersteunend instrument gebruikt in een klein ensemble of band, of als solo instrument. Het is een van de meest bekende instrumenten, en wordt dus ook in de meeste muziekstijlen gebruikt. Dit varieert van klassiek tot jazz en moderne muziek. Tegenwoordig wordt de piano vaak gebruikt in combinatie met zang, en maken vooral singer-songwriters graag gebruik van dit instrument. Er zijn twee soorten piano’s: de huiskamerpiano en de vleugelpiano. Bij de huiskamerpiano zitten de snaren verticaal, en wordt het instrument vaak tegen een muur gezet. Het voordeel van deze piano is dat hij minder ruimte inneemt dat een vleugelpiano, en dus ideaal is voor in de huiskamer (vandaar de naam huiskamerpiano). De vleugelpiano heeft diagonale snaren en is groter, en wordt vooral gebruikt tijdens concerten. Het voordeel van deze piano is dat hij een groter volume en betere geluidsprojectie heeft dan een huiskamerpiano.

Geschiedenis van de piano

De piano is rond 1700 uitgevonden in Florence, en werd hierna nog verbeterd en geoptimaliseerd tot de piano die wij nu kennen. In de 18e en 19e eeuw werd de piano populair, en in die tijd werden ook de meeste muziekstukken voor piano geschreven. De muziekstukken voor piano variëren van beginnend niveau tot vergevorderd, er is dus voor iedereen wat wils en met een klein beetje oefening kan je sommige beroemde stukken van componisten als Mozart en Bach al gewoon spelen! De piano is echt zo’n instrument waarmee je kan blijven leren en je spel verbeteren. De pianolessen zullen dus nooit saai worden en zelfs gevorderde pianospelers zullen er altijd een leuke uitdaging in hebben. Daarnaast is het natuurlijk gewoon een hele leuke hobby en geeft altijd veel plezier aan zowel cursisten als familie en vrienden. Door piano te spelen zorg je namelijk altijd voor een gezellige sfeer in huis, en kan je er altijd profijt van hebben! Wil jij ook piano leren spelen of je niveau omhoog krijgen? En zoek je een goede leraar of muziekschool om dit snel op te pakken? Laat een aanvraag achter en kies makkelijk en snel de pianodocent die bij jou past.

Geselecteerde aanbieders


Ook leuk om te doen!

Pianoles in meer steden

Meer categorieën

  • Heel Nederland
  • Simpel en gratis
  • Telefonisch bereikbaar
  • Grootste aanbod
  • Veilig

Blijf op de hoogte van wat er bij jou in de buurt wordt aangeboden!